*Din cauza secetei, producţia de legume va fi de doar 40% din nivelul programat, iar cea de fructe de numai 10-15%
*Conservele de legume şi fructe se vor scumpi cu 50% chiar din această lună
Seceta pronunţată din acest an va spori considerabil importurile de legume şi fructe, care şi aşa acoperă mare parte din piaţa de profil. Producătorii spun că producţia de legume şi fructe este estimată la mai puţin de jumătate din prognoza iniţială, seceta determinând nu numai pierderi cantitative, dar şi de calitate.
“Producţia de legume va fi la circa 40% din nivelul programat, iar la fructe de 10-15%. Florile de la fasolea păstăi şi de la roşii nu mai leagă din cauza temperaturilor ridicate şi a lipsei umidităţii. Efectele secetei se resimt nu numai la nivel de cantităţi recoltate, dar şi la calitatea produselor.
O altă variantă de obţinere a materiei prime sunt produsele din sere, dar şi acestea sunt puţine”, a declarat pentru Mediafax preşedintele patronatului Romconserv, Aurel Tănase. În condiţiile unei oferte scăzute din partea producătorilor români, pe piaţă vor creşte importurile, iar datele prezentate arată că, cel puţin pentru fructe, cea mai mare parte din necesarul de consum va proveni de la export.
În prezent, circa 70-75% din consumul intern de legume proaspete este acoperit din producţia locală, în timp ce la fructe doar 10-20% din consum este asigurat de recolta din România. Pe lângă o creştere semnificativă a importurilor, producătorii din domeniu estimează şi creşteri de preţuri, mai ales pentru conserve.
Preţurile la legume şi fructe au crescut faţă de anul trecut, astfel că şi conservele (mazăre la borcan, bulion etc.) vor avea preţuri mai mari, primele scumpiri fiind resimţite începând cu această lună. “Preţurile la materia primă au crescut foarte mult faţă de anul trecut.
Varza era 2.000 de lei vechi anul trecut, ac