» Un posibil record de antene digitale de televiziune pe cap de locuitor este detinut de o colonie de romi aflata in comuna Buces.
» Localitatea, denumita sugestiv "Berlin", este intesata de antene parabolice montate pe cocioabe din pamant.
» Pe multi pereti a fost nevoie de sisteme de intarire pentru ca bordeiele sa nu se rupa sub greutatea suportului si a antenei parabolice.
Pentru romii din buces, o localitate din nordul judetului Hunedoara, pe drumul care duce de la Brad spre Abrud, antena parabolica semnifica un simbol al bunastarii. Bulibasa are nu mai putin de patru antene, cu toate ca in cele trei camere, cu tot cu bucatarie, nu are decat doua televizoare. Romii au profitat din plin de ofertele promotionale ale firmelor care ofera servicii de televiziune digitala prin satelit si au transformat un sistem de informare in masa intr-un mod de departajare sociala.
Cele cateva zeci de case, care greu pot fi numite astfel, avand mai degraba aspectul unor cocioabe saracacioase construite din pamant, sunt aglomerate in intersectia cu drumul care duce spre Blajeni. Pe singura ulita, de fapt drumul judetean, pirandele si puradeii dezbracati se perinda de-a valma care incotro, unii cu treaba, altii cu joaca. Prin porti, barbatii cu mustati impunatoare si palarii cu boruri largi trag cu sete din tigara. Animatia catunului seamana izbitor cu cea a unui musuroi, cu exceptia organizarii mult mai riguroase la termite.
Concursul parabolicelor
Privirea trecatorului nu este atrasa nici de fustele multicolore ale tigancilor si nici de puradeii care se reped spre orice masina ce opreste intre case sa cerseasca macar o guma de mestecat sau o bomboana, daca nu ceva bani, ci de puzderia de antene parabolice care rasar de peste tot. Pe acoperisuri, pe zidurile caselor, chiar si in pomi, antenele parabolice apar ca niste ciuperci uriase. Nu ex