Avocado - ingredientul principal / AP
O data cu proclamarea celor 7 “noi” minuni ale lumii, tot mai multa lume a inceput sa fie din ce in ce mai interesata de obiceiurile civilizatiilor disparute. De exemplu, multi au inceput sa gateasca Guacamole - este o reteta vegetariana, de pe vremea aztecilor.
Guacamole este o mancare pe baza de avocado. Oamenii de stiinta afirma ca alimentatia azteca era saraca in grasimi, iar avocado, plin de vitamine, era venerat pentru valoarea sa nutritiva.
Aztecilor le placea sa consume avocado sub forma de guacamole. Pisau avocado intr-un vas, puneau rosii peste el si un pic de sare. Conchistadorilor spanioli le-a placut atat de tare aceasta mancare, incat au incercat sa aduca cu ei avocado in Spain. Cum planta nu s-a adaptat, guacamole a devenit o mancare exotica, americana.
Numele acestui fel de mancare inseamna sos de avocado, din combinatia a doua cuvinte aztece: ahuacatl (avocado) si molli (sos).
In plus, fata de avocado, sare si rosii, se mai adauga uneori si suc de lime. Acesta da gust si face ca avocado sa nu devina maroniu, in contact cu aerul. Unii mai pun si ardei iute, usturoi, patrunjel si alte mirodenii. Americanii, de exemplu, ii pun piper negru si lapte.
Mexicanii insa, il dilueaza cu apa si ii spun “aguamole”. In Noua Zeelanda si in insulele din Oceanul Pacific, se combina cu oua batute si se serveste cu spaghetti.
Ca si acum aproape 700 de ani, ingredientele se amesteca tot intr-un mojar. Diferenta este ca avocado se zdrobeste acum cu o furculita, iar atunci, cu o piatra.
Acum, in sudul SUA, este la moda sa prepari guacamole la petreceri.
Reteta de Guacamole:
2 avocado coapte
O jumatate de ceapa rosie - se toaca cubulete
1-2 buc. de ardei iute - li se scot semintele si se toaca
2 lingurite de frunze de patrun