Una dintre cele mai uzitate metode de economisire este, in prezent, plasarea economiilor la bancile comerciale in depozite la termen sau conturi de economii, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale. Desi dobinzile la depozitele la termen sint mai ridicate fata de cele ale conturilor de economii, de multe ori exista tentatia renuntarii la acest produs de economisire din cauza interventiei asupra lui.
Este bine stiut faptul ca, spre deosebire de contul de economii, daca banii sint retrasi dintr-un depozit inainte de scadenta se vor aplica penalitati, diminuindu-se astfel cistigul potential. De asemenea, in cazul depozitului la termen nu putem depune bani ori de cite ori dorim. Unele banci din piata s-au gandit si la aceste detalii. Astfel, unele permit incasarea dobinzii pe card prin intermediul unui cont curent in care este virata aceasta, iar altele, mai nou, acorda clientului posibilitatea sa mai depuna bani in depozitul la termen, fara sa perceapa comisioane.
Dobinda incasata pe card
In cazul depozitului la termen, banii sint plasati pe perioade prestabilitate din momentul constituirii. Orice retragere de numerar inainte de scadenta este penalizata, deponentul pierzind dobinda aferenta depozitului. Depozitele cu plata lunara a dobinzii permit in schimb incasarea dobinzii aferente depozitului la termen intr-un cont curent. De regula, aproape toate bancile permit ca la contul curent sa se ataseze un card de debit, insa deponentul nu va avea acces la depozitul constituit, ci doar la dobinda remunerata pe perioada depozitului.
Accesul la banii din depozit este permis la sediul bancii sau de oriunde din lume, daca se folosesc serviciile de internet banking. Acestea permit constituirea si spargerea oricind a depozitelor si virarea banilor pe contul de card.
Alimentare fara taxe