Aprecierea puternica a leului din ultima luna a exercitat o presiune de calmare a inflatiei pana la un nivel maxim de 0,2%, compensand in acest fel eventualele majorari de preturi pentru alimente sau de tarife ale serviciilor, potrivit analistilor pietei financiare. Totodata, acestia nu exclud faptul ca o crestere puternica a monedei nationale in raport cu euro ar putea duce chiar la deflatie.
Craciun: Cred ca inflatia din iunie va fi foarte mica, avand in vedere aprecierea leului
Economistul sef al ABN Amro, Radu Craciun, si-a revizuit in scadere estimarile privind nivelul inflatiei la sfarsitul acestui an, pana la 4,00%, si a mentionat ca si-a schimbat asteptarile "pentru ca leul s-a apreciat destul de puternic".
"Cred ca inflatia din iunie va fi foarte mica, avand in vedere aprecierea leului care va avea, probabil, un impact foarte puternic in special asupra preturilor calculate in functie de cursul de schimb, cum sunt cele din telecomunicatii", a declarat economistul sef al ABN Amro Bank. Craciun a estimat ca preturile din iunie au crescut cu 0,2% fata de luna anterioara, respectiv cu 3,86% fata de iunie 2006.
De asemenea, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, a declarat pentru NewsIn ca pentru luna iunie se asteapta "la o inflatie de 0%, daca nu chiar o deflatie de -0,1% fata de luna precedenta, iar unul dintre motive este ca dintre preturile administrate au crescut doar cele de la transportul feroviar, care au o pondere mica in indicele preturilor de consum". Totodata, un alt motiv ar fi aprecierea foarte puternica a leului, care ar trebui sa influenteze foarte mult evolutia inflatiei, precum si scaderea preturilor la legume si fructe.
Dumitru se asteapta la o inflatie anuala in luna iunie de 3,60%, iar pentru sfarsitul anului si-a mentinut previziunea de 4,00%.
Pre