Ce trebuie sa stim despre infectia cu HPV
In ultima vreme, teama femeilor fata de virusul Papiloma a lut aspect de isterie. Sperantele se indreapta catre un vaccin, dar se ignora obligativitatea efectuarii frecvente a testului PAP.
Medicii atentioneaza ca orice femeie care si-a inceput viata sexuala este obligata ca, dupa 1-2 ani, sa-si faca testul Babes-Papanicolau (PAP), pentru ca infectia cu HPV se transmite doar pe cale sexuala. Daca testul evidentiaza prezenta virusului Papiloma Human, femeia trebuie sa devina atenta. Pentru ca, desi infectia dispare, in mod normal, dupa vreo doi ani, lucrurile pot evolua de la caz la caz. Asa ca este recomandabil sa se repete testul, dupa sase luni si dupa un an, pentru femeile sub 25 de ani, iar pentru celelalte, imediat, dupa ce testul a evidentiat prezenta virusului. Daca infectia cu HPV se confirma din nou, se vor face analizele de tipaj viral si colposcopia. Se stie ca din cele 100 de variante de virus Papiloma Human doar cele tip 16-18 prezinta un risc crescut de a provoca cancer de col uterin, dar acest lucru nu se intampla in mod obligatoriu.
In schimb, este obligatoriu ca orice leziune identificata sa fie indepartata si tratata corespunzator si, de asemenea, sa se repete testul Papanicolau, dupa cum indica medicul specialist.
O atentie deosebita fata de o posibila infectare cu HPV trebuie sa o aiba femeile cu mai multi parteneri sexuali, pentru ca barbatii nu prezinta simptomele infectiei, putand fi insa purtatori de HPV, iar schimbarea frecventa a partenerilor creste riscul contaminarii.
De asemenea, o femeie care, dupa o perioada de pauza, reia viata sexuala, va trebui, dupa aproximativ un an, sa faca un test Papanicolau.
Se stie ca infectia cu HPV este frecvent identificata, 50% dintre adultii activ sexual avand in antecedente o astfel de infectie. z
Dr. Gabriela Co