Autoritatile romane trateaza cu seriozitate, promptitudine si transparenta lupta impotriva fraudei ce afecteaza interesele financiare al UE. Laudele sunt cuprinse in Raportul Comisiei Europene catre Parlamentul si Consiliul European, publicat ieri.
Cooperarea dintre Oficiul European Anti-Frauda (OLAF) si Departamentul pentru Lupta Anti-Frauda (DLAF) din Romania este excelenta, iar colegii romani sunt extrem de eficienti. Aprecierile vin din partea directorului general al OLAF, Franz-Herman Brüner, dupa publicarea raportului de activitate al institutiei pe 2006.
De remarcat in privinta Romaniei au fost transparenta, promptitudinea si eficienta in raportarea neregulilor constatate. Pe langa faptul ca are cel mai mare numar de controale, Romania a transmis in 2006 toate rapoartele la timp (alaturi de Cipru, Cehia, Slovenia si Slovacia).
Cu toate ca Romania, Polonia si Lituania ocupa primele locuri la numarul de rapoarte transmise, in aceste tari sumele afectate de nereguli, din totalul fondurilor alocate, ating procentul cel mai mic (0,32% in cazul Romaniei). De altfel, vicepresedintele Comisiei Europene, Siim Kallas, a declarat ca sunt foarte incantati de "abordarea proactiva si transparenta a Romaniei in lupta impotriva fraudei si coruptiei ce afecteaza fondurile UE. Un numar mare de nereguli raportate nu inseamna automat ca un stat membru se confrunta cu mai multe activitati frauduloase decat un altul. Acest lucru poate fi mai degraba rezultatul unui nivel mai ridicat si mai eficient al controalelor". Pe de alta parte, 2006 a fost an premergator aderarii la UE, prin urmare, Romania este mentionata doar la capitolul care vizeaza fondurile de pre-aderare. Autoritatile romane trateaza cu seriozitate, promptitudine si transparenta lupta impotriva fraudei ce afecteaza interesele financiare al UE. Laudele sunt cuprinse in Raportul Comisiei Europene c