Noni si Barbala la Prichindelfoto: Dani Rockhoff
De cand se stiu ele in inima Franconiei, primaria si piata centrala din Nurnberg n-au fost asa asaltate de romani, ca in ultimele doua weekend-uri. Poate doar in anii 90, renumitul centru de preluare a solicitantilor de azil politic din orasul vecin Zirndorf, sa mai fi fost asa bombardat din Est.
Unul dintre evenimentele romanesti, Festivalul european pentru copii Prichindelul, a fost, in 22-24 iunie, la a doua sa editie.
Anul acesta, se pare ca si Departamentul pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni din cadrul MAE a inteles ca trei zile de festival-concurs in piata centrala din Nurnberg -presarate cu alte momente muzicale profesioniste si incheiate cu Gala Laureatilor- nu pot fi acoperite din pusculita asociatiei organizatoare, „Casa Romaneasca” -presedinta Doina Fr?hwald- nici din sponsorizarile
Fronius, Tabor, Western Union, Pletl, Romtravel, care au dat o mana de ajutor organizarii maratonului muzical pentru cei mici.
Made in neolitic
La capitolul reclama romaneasca tacuta, mesterii olari au adus in Jakobsplatz la N?rnberg, dar si in atentia Europei, o tehnica a olaritului din neolitic, pastrata in asa-numita cultura de Vadastra, care incepe din zona localitatii Corabia, intanzandu-se pana pe malul bulgaresc al Dunarii.
Obiecte de decor si de uz casnic sunt arse si lucrate respectand tehnica veche de 7.500 de ani, fara roata de olar, cu ajutorul sulurilor de lut. Decorate manual, in alb-negru, vasele ceramice „cu umar”, simbolizand corpul omenesc, sunt foarte apropiate de cele originale.
Ceramica a fost reinviata datorita unui proiect international desfasurat la Vadastra, incepand din anul 2000, pana in prezent, prin Facultatea de Arte Bucuresti, Guvernul Romaniei si cu participarea forurilor internationale de resort.
„