Au trecut destui ani si am trecut in alta epoca. Asa ca putem analiza mineriadele ca fenomene istorice. Asta si face cartea lui Alin Rus, fiind o combinatie aproape reusita de istorie a mineriadelor si carte de sociologie explicativa.
Alin Rus; “Mineriadele - intre manipulare politica si solidaritate muncitoreasca”; Ed. Curtea veche; 2007
In cea mai importanta parte a cartii, autorul urmareste cronologic mineriadele din 1990, 1991 si 1999, ca si alte greve sindicale din Valea Jiului care nu au apucat sa se transforme in mineriade. Totul este impanat cu citate din presa vremii, cu declaratii ale actorilor implicati si, cel mai interesant, cu amintiri ale unor participanti la mineriade.
Interviurile cu mineri sint cea mai interesanta parte a cartii, pentru ca despre istoria oficiala s-a mai publicat si scris in Romania. Era nevoie de o analiza explicativa dinspre cealalta parte a bitei, iar Alin Rus reuseste acest lucru.
Amintirile minerilor sint remarcabile pentru intelegerea acelor fenomene. Ele spulbera mitul mineriadelor ca miscare pur spontana, fara a inlatura ideea ca manipularea a venit pe fondul unei disponibilitati sociale spre violenta si apropiere de FSN.
Atunci (in ianuarie 1990) eram chiar la baie, ma schimbam ca sa intru in sut... Cind a aparut un tip pe care nu il cunosc, nu l-am vazut niciodata la mina Paroseni, desi lucrez de atita timp acolo... Era imbracat de sut si a inceput sa zica : “Ba, baieti, ce facem, nu mergem si noi, hai sa mergem si noi, ca uite ne asteapta autobuzele”.
Stia aceasta, ca ne asteapta autobuzele pentru ca probabil era unul dintre organizatori. Pe acest om nu l-am mai vazut apoi decit la Bucuresti la amindoua mineriadele (ianuarie si februarie 1990). La cuvintele lui reactia ortacilor si a mea chiar a fost umilitoare cind privesc acum retrospectiv.
Am fost lu