Cinci plangeri penale, peste 100 de procese, neintelegeri, divizari, dizolvari, tentative de reunificare, ite incurcate. Pe scurt, coordonatele scandalului care are in prim plan Comcereal SA, pe vremuri o societate de frunte pentru agricultura judetului, astazi o societate care inchiriaza spatii.
Miza disputelor o reprezinta tocmai terenul de sub aceste cladiri, situate intr-o zona de aur a Baii Mari, vizavi de fosta fabrica de textile Maratex.
In primii ani de dupa revolutie, sectorul de depozitare a cerealelor era reprezentat, prin traditie, de Romcereal, o intreprindere care a mostenit fosta intreprindere de stat. „Noua” societate a fost infiintata in ianuarie 1991.
„Nasterea” regiei autonome fiind parafata printr-un act normativ care stipula ca patrimoniul Romcereal este de 12.780.191 mii lei, reprezentand activul si pasivul preluat de la Directia generala economica pentru achizitionarea produselor agricole si o serie de unitati economice, printre care si Intreprinderea de contractare, achizitionare si pastrare a produselor agricole Maramures.
Numai ca, cinci ani mai tarziu, intra in vigoare un alt act normativ si regia autonoma este reorganizata si se divizeaza in mai multe Comcereal-uri si Cerealcom-uri, societati cu capital majoritar de stat, detinut intr-un procent de 70% de Fondul Proprietatii de Stat si 30% de Fondul Proprietatii Private.
Asa a fost infiintata in 1996 si societatea Comcereal SA Maramures, cu sediul pe Bulevardul Bucuresti din Baia Mare, vizavi de Maratex. Societatea avea mai multe subunitati in Sighetu Marmatiei, Seini, Satulung, Targu Lapus si Ulmeni. Acum, din patrimoniul urias al Comcereal SA, au mai ramas spatiile din Baia Mare si cele din Seini.
Iar domeniul de activitate al societatii nu mai are nicio treaba cu agricultura. Potrivit ultimului bilant disponibil pe site-u