Cand deputatii au votat majorarea cu 43% a pensiilor de stat anul viitor, prima intrebare care s-a auzit in redactie a fost "Cu ce bani?". Pe holurile Camerei Deputatilor, in Ministerul Muncii sau in cel al Economiei si Finantelor, intrebarea a ramas nerostita. "Vedem noi", ar fi fost probabil raspunsul inaltilor functionari, preocupati mai mult cum sa capitalizeze masura in interes electoral.
Pensiile din Romania sunt incredibil de mici, nereusind de multe ori sa asigure mijloacele de subzistenta pentru multi pensionari. Sistemul public de pensii este aproape de colaps. Pensia medie de stat a sarit in premiera de 100 de euro, suma derizorie pentru acoperirea unui trai decent. Atunci, de ce se ridica atatea voci impotriva masurii de majorare a pensiilor de stat? Raspunsul este simplu: masura nu este inca viabila economic, ci va fi sustinuta prin subventii, adica realocari ale banilor publici, dupa bunul plac al guvernantilor. Si asta intr-un an electoral, adica cel mai periculos moment al unui ciclu economic si bugetar.
Anul trecut, bugetul public de pensii a inregistrat cel mai mare excedent din ultimii 17 ani, adica peste jumatate de miliard de euro. Veniturile bugetului au fost de 5,7 mld. euro, iar cheltuielile au fost de 5,2 mld. euro. Banii au venit din cresterile salariale, a numarului de salariati, precum si din "albirea" unei parti din piata muncii, datoriata reducerii fiscalitatii. Conform unor calcule realizate de ZF dupa publicarea acestor date, banii ar fi putut asigura o crestere a pensiilor cu 10% pe tot parcursul anului 2007.
Cu alte cuvinte: daca ar fi avut viziune bugetara si curaj politic, Guvernul ar fi putut da pensii mai mari cu 10% pe intreg parcursul anului, pe baza unei supraperformante a colectarii la bugetul asigurarilor sociale de stat. Nu a fost insa asa: banii au ramas neutilizati si au fost consolidati contabil, ac