Daca in Capitala firmele de recrutare "alearga" in special dupa candidatii pentru functii de top, in provincie s-a ajuns in situatia de a face "head-hunting" pentru tinichigii auto si bucatari-sefi.
A existat o perioada in care Bucurestiul reprezenta raiul locurilor de munca. Oamenii migrau din provincie catre Capitala in speranta ca aici vor castiga mult mai mult decat in localitatea de bastina. De ceva timp, lucrurile incep sa se schimbe. Angajatorii din provincie si-au imbunatatit oferta salariala, incercand in acest mod sa-si fidelizeze forta de munca.
Pe de alta parte, in Bucuresti este nevoie in continuare de personal. Dezvoltarea economica pe care a cunoscut-o acest oras in ultimii ani a facut ca necesarul sa fie din ce in ce mai mare.
Desi exista solicitari din partea angajatorilor si pentru munca necalificata si pentru meseriasi, firmele de recrutare din Bucuresti cauta mai mult personal de top, care poate ocupa pozitii importante in diverse societati. In provincie insa, criza fortei de munca incepe sa-si arate "coltii" - exista deficit cam pentru toate posturile si in toate domeniile.
Angajatul dicteaza
Chiar daca solicitarile pentru locuri de munca difera pe zone, exista un lucru care poate fi considerat o caracteristica a pietei muncii la nivel national: pretentiile salariale. La ora actuala, cei care dicteaza sunt lucratorii. Angajatorii nu pot face altceva decat sa se supuna regulilor si sa umble la pachetele de beneficii pe care le ofera personalului in incercarea de a-l pastra.
In plus, nu putem spune ca exista un domeniu care nu are dificultati in ocuparea posturilor. Aceasta problema a fost recunoscuta, chiar daca destul de tarziu, si de oficialii guvernamentali.
Asa ca nu ramane decat o singura solutie prin care deficitul poate fi combatut - majorarile salariale.
Un studiu Best Employer