Literatura cu aspect de aprozar. Pe vremuri, vanzatoarele in capot de la Gostat spanzurau de tejghea un carton pe care caligrafiau cu carioca: ”Clientul nostru, stapanul nostru”.
Nu vad vreo diferenta intre actul de comert cu amanuntul si rugaciunea fanilor seriei Harry Potter catre autoarea J.K. Rowling de a continua aventurile acestui Tata Omidu al beletristicii universale. Daca-i ordin, cu placere...
Femeia care a castigat un miliard de dolari dintr-un singur proiect al vietii il va invia pe puberul vrajitoras doar de dragul milioanelor de sectanti ai Religiei Harry Potter, convertibili pentru ea doar in milioane de dolari.
Inspirata din susele de pe litoralul romanesc cu Tociu si Palade, va trita pe coperta celui de-al optulea volum - care are mari sanse sa se cheme ”Harry Potter si Printul Tras de Par”: ”La cererea Marelui Public!!!”
Daca vreun cititor i-ar cere lui Vargas Llosa sa scrie un sequel la ”Povestasul”, roman cu subiect la fel de magic precum Harry Potter, cred ca peruvianul i-ar invineti numaidecat ochiul drept, cum a facut-o candva,mai indarat, cu fostul tovaras sau de gandirism socialist, Garcia Marquez.
J.K. Rowling, in schimb, nu e departe de revolutionarea literaturii de la origini si pana in prezent. Aproape ca a inventat ”citizen-novel”, scriitura 2.0. Harry Potter tinde sa devina o forma de roman cetatenesc. Ramane doar ca proaspat lansatul volum, ”Harry Potter si Ingerii Morti”, sa se vanda in librarii cu un chestionar pentru fani.
Cum ati vrea sa continue nazdravaniile vrajitorului. Raspundeti la urmatoarele 100 de intrebari:Unde ati vrea sa se desfasoare actiunea din urmatorul volum?, Ce vraji mai vreti sa faca idolul vostru, Harry?, Care vreti sa fie personajul negativ?, Ce titlu ati vrea sa poarte cartea?... Puneti raspunsurile intr-un plic inchis si trimiteti-l pe ad