Romanii sunt pe locul doi in Europa, dupa rusi, in ceea ce priveste numarul de cereri adresate Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg, potrivit unei statistici oficiale solicitate de ziarul „Gandul”.
Astfel, din cele peste 110.000 de cereri aflate in prezent pe rolul Curtii, peste 10% dintre ele apartin unor cetateni romani, care reclama diverse incalcari ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului, cel mai adesea incalcarea dreptului de proprietate.
Din cele 46 de tari care au ratificat Conventia (47, dupa aderarea Muntenegrului, dar aceasta tara nu este inca inclusa in statisticile Curtii), Rusia ocupa locul 1 in ceea ce priveste numarul de cereri trimise la CEDO.
Peste 90% dintre cereri sunt declarate inadmisibile, potrivit statisticilor citate. Si in cazul Romaniei, plangerile declarate admisibile sunt reduse procentual, iar numarul de solutii date in favoarea reclamantului este mic.
Astfel, din 1 noiembrie 1998 si pana anul trecut, CEDO a pronuntat impotriva Romaniei circa 4.500 de solutii, dintre care 186 de sentinte in care constata incalcari ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului, majoritatea privind dreptul la un proces echitabil, protectia proprietatii, libertatea de exprimare, dar si tortura sau tratamente inumane sau degradante.
Statistic, cele mai multe contestatii impotriva Romaniei, finalizate cu o decizie favorabila reclamantului, se refera la dreptul la un proces echitabil (129) si dreptul la proprietate (96).
Tendinta a continuat si in ultimul an, cand CEDO a constatat 13 violari ale dreptului la un proces corect si 22 de violari in ceea ce priveste dreptul de proprietate.
Romania urmeaza si aici „modelul” rusesc: cele mai multe solutii date impotriva Rusiei privesc dreptul la un proces echitabil (115 intre 1998 si 2006) si dreptul la propri