La inceputul lunii mai, Alpha Bank era prima banca ce anunta modificarea gradului maxim de indatorare de la 40% la 55%, respectiv 65% (dar pentru venituri mai mari de 1.500 euro). Mai mult, avansul minim de 25% solicitat in cazul creditelor ipotecare nu mai era obligatoriu, limita minima scazand la 15% si chiar 0%, dar in anumite conditii de eligibilitate.
La inceputul lunii iunie, doua alte banci au venit cu noutati in acordarea de credite in conditii mai relaxate. BRD permite unei persoane sa ia orice tip de credit fara avans si sa plateasca o rata lunara reprezentand 70% din venitul net. Si la ghiseele Volksbank clientii urmeaza sa beneficieze din plin de inlaturarea limitarilor BNR prin majorarea gradului de indatorare la 45% pana la maximum 65% din venitul total net (pentru venituri mai mari de 1.250 euro).
BCR este ultima banca ce a obtinut pana in prezent aprobarea BNR si a adoptat conditii mai relaxate de creditare: 65% gradul maxim de indatorare acceptat din veniturile totale nete ale familiei. Mai mult, in cazul imprumuturilor pentru investitii imobiliare, gradul minim de acoperire cu garantii acceptat de banca este de 80%. BCR a anuntat ca va acorda credite cu avans diferit incepand cu cel de-al doilea semestru.
In urma unui calcul sumar realizat de www.FinZoom.ro al "venitului necesar pentru obtinerea unui credit in valoare de X euro", sau "cu venitul total net de Y euro, care este suma maxima pe care o poate obtine solicitantul de la banca" este dezvaluita realitatea dura de pe piata bancara romaneasca. Criteriile pentru obtinerea acestor imprumuturi sunt de fapt mai restrictive si pot fi indeplinite doar de persoane cu salarii mari si foarte mari, de peste 1.200 euro. Aceasta deoarece, din veniturile actuale ale clientilor, bancile sunt obligate in primul rand sa scada o suma ce reprezinta costurile minime de subzistenta pentru fiecare