Exportatorii romani ar trebui sa se orienteze catre pietele emergente, unde concurenta este mai mica si pot obtine profituri mai mari, spune Carmen Radu, presedintele Eximbank.
"Incercam sa ne convingem clientii sa mearga pe pietele emergente sau pe nise de piata, pentru ca nu te poti bate cu experienta si tehnologia acumulate de statele dezvoltate", a aratat intr-un interviu acordat ZF Carmen Radu. Eximbank este o banca de stat, specialiazata in oferirea de finantari, garantii si asigurari pentru sustinerea activitatilor de export.
Majoritatea exporturilor romanesti sunt directionate in prezent catre pietele din spatiul comunitar, unde concurenta puternica face ca marjele de castig sa fie foarte inguste. In plus, aprecierea leului in fata euro diliueza castigurile exportatorilor. In aceste conditii, produsele de asigurare si garantii oferite de Eximbank sunt percepute ca fiind scumpe, spune Radu.
Multi exportatori au fost nevoiti in ultimii ani sa isi diminueze activitatea sau chiar sa se reorienteze catre piata interna, in conditiile in care aprecierea leului le-a erodat competitivitatea pe pietele externe. Pe pietele emergente, unde marjele de castig sunt mai mari, dar si riscurile sunt mai importante, perceptia asupra oportunitatii asigurarii exporturilor ar fi alta, considera presedintele Eximbank.
Incepand de anul trecut, Eximbank a incheiat parteneriate cu bancile comerciale, in cadrul carora ofera garantii pentru creditele contractate de companiile cu activitati de export, dar si asigurari pentru riscurile presupuse de astfel de operatiuni. Practic, exportatorii pot obtine cu garantii din partea statului credite pentru a-si finanta exporturile pe piete cu un grad de risc mai ridicat.
Totusi, cel mai accesat produs al Eximbank ramane subventionarea dobanzii la creditele contractate. In 2005 banca a fost nevoita sa-si restructu