Daca, in privinta fumatului, s-au luat masuri agresive de combatere - interzicerea reclamei in mass-media si a publicitatii stradale, mergandu-se pana la restrictionarea spatiilor publice pentru fumatori - in privinta alcoolului nu s-au luat decat masuri anemice. In afara catorva mesaje de preventie, se pare ca societatea tolereaza si chiar incurajeaza consumul de alcool.
Cu toate acestea, alcoolul se afla pe locul al patrulea in lume in ceea ce priveste cauzele de deces.In ceea ce priveste problemele sociale, s-a constatat ca pe fondul consumului excesiv se produc cele mai multe infractiuni comise cu violenta.In acest an, din 9 omoruri inregistrate in judetul Iasi, 6 au fost comise de persoane aflate in stare avansata de ebrietate.La Spitalul de Psihiatrie
Socola, trei sferturi dintre pacientii internati sufera de diverse afectiuni psihice provocate de consumul de alcool.Potrivit statisticilor, cel putin un roman din zece sufera de alcoolism. "Nu avem o cultura de a consuma, ci una de a bea, mult, deseori, nu conteaza cu cine, in familie, la carciuma, cu prietenii sau la petreceri", explica psihiatrii de la Socola.
Catinca R., de 72 de ani, din comuna Ceplenita, a fost batuta cu bestialitate si omorata de fiul sau, consumator cronic de alcool, chiar in noaptea de Paste. Vasile B., de 48 de ani, facea parte din randul clientilor fideli ai carciumilor din sat. La intoarcerea acasa, isi batea mama pana o lasa lata. Convietuirea alaturi de fiul ei a fost un adevarat calvar pentru batrana.
Intr-o dimineata, aceasta si-a dat duhul, dupa ce zacuse o noapte intreaga plina de sange pe pat, lovita din cand in cand, de "incurajare" de fiul betiv.
Bautura, sora cu crima
Acesta e doar unul din multele exemple, care umplu statisticile Politiei iesene, de agresori care comit fapte cu violenta aflandu-se in stare avansata