Piata energiei si gazelor naturale a fost liberalizata in totalitate, fara a produce insa un efect direct asupra consumatorilor. Poate peste doi-trei ani.
Filialele Electrica, din care cinci au fost deja privatizate, raman in pole-position pentru cei circa 8 milioane de consumatori casnici care, desi au posibilitatea teoretica sa-si aleaga singuri furnizorul de energie si sa-si negocieze pretul, in realitate vor ramane arondati tot vechilor structuri.
Din cauza costurilor ridicate si a mentinerii tarifului reglementat, furnizorii privati nu-si intorc fata catre consumatorii casnici.
Dupa aproape sapte ani, de la prima decizie de deschidere graduala a pietei de energie, Romania a ajuns in situatia de a bifa inca o cerinta "impusa" de Uniunea Europeana: deschiderea totala a pietei si accesul liber al tuturor jucatorilor la aceasta.
Forma fara fond insa care s-a conturat de-a lungul acestor ultimi ani se arata in toata splendoarea ei incepand cu data de 1 iulie a.c, cand deschiderea a devenit totala doar pe hartie, nu si in practica.
Ce aduce nou aceasta liberalizare? In primul rand, faptul ca un consumator poate sa-si aleaga singur furnizorul de energie, respectiv de gaze naturale, cu care poate incheia un contract pe o perioada determinata, contract in cadrul caruia se negociaza si pretul "marfii" achizitionate.
Altfel spus, consumatorii casnici, adica populatia, ar putea plati tarife diferentiate la energie, in functie de furnizorul pe care si-l aleg, tarife care ar trebui sa fie mai reduse, ca doar de-aia e piata concurentiala.
In realitate insa, niciun furnizor de energie nu da semne ca ar fi interesat de preluarea unui numar mare de consumatori casnici, pentru simplul motiv ca toate costurile legate de aceasta afacere sunt mult prea mari.
In concluzie, acesti consumatori raman tot la