... doar ca inca nu stim daca este sau nu parte a unei traiectorii circulare. Zice stirea:
S-a adoptat sistemul votului uninominal mixt prin compensare
Comisia pentru elaborarea Codului Electoral a votat astazi sistemul propus de Asociatia ProDemocratia. Cei zece membri ai comisiei reprezentand PNL, PSD, PD si UDMR au votat pentru adoptarea acestui sistem, iar cei doi reprezentanti ai PRM s-au declarat impotriva.
Inainte cu doar cateva minute de votul final, Comisia respinsese varianta propusa de social-democrati, cea a sistemului majoritar in doua tururi de scrutin. Presedintele comisiei, liberalul Mihai Voicu, a precizat ca votul de azi este “un vot de principiu”, urmand sa se stabileasca ce tip de compensare se va alege pentru acest sistem.
Sistemul mixt votat azi inseamna alegerea a jumatate dintre parlamentari in sistem majoritar uninominal, iar a celorlalti prin sistem proportional.
Bun, notez traditia folosirii aiurea a termenului “uninominal” pentru orice sistem care e diferit de cel actual.
S-a adoptat principiul votului mixt cu compensare, adica o parte din mandate se va obtine prin competitii directe in circumscriptii (”colegii”) uninominale, iar o alta parte din mandate se va acorda partidelor astfel incat sa se respecte principiul proportionalitatii, proportia voturilor obtinute de fiecare partid in alegeri sa fie egala cu cea
de mandate in parlament (deci, nu o jumatate se aleg “prin sistem proportional”, ci tot parlamentul e proportional).
Pe langa asta, trebuie neaparat spus ca nu s-a votat “sistemul APD”, se inseala din nou cei de la EvZ. Nu s-a decis cum anume se vor acorda aceste mandate de compensare. Sistemul APD obliga pe toti candidatii sa concureze in colegii uninominale, mandatele de compensare le obtin cei mai buni perdanti din aceste competitii.
@N_