Multe banci au castigat mai putin in primele cinci luni ale anului si din cauza ingustarii marjelor de dobanda, a provizioanelor si costurilor salariale.
Profitul net al bancilor pe primele cinci luni ale anului a stagnat la circa un miliard de lei (327 mil. euro) comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, conform datelor raportate la Banca Nationala.
Stagnarea a avut loc in contextul in care reteaua teritoriala a sistemului bancar a crescut cu 1.009 unitati in perioada mai 2006 - mai 2007, iar numarul salariatilor din banci s-a majorat cu aproape 5.800, antrenand cresteri substantiale ale costurilor, pe langa efectul ingustarii rapide a marjelor de dobanda.
Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac, spune ca nu se poate vorbi de o tendinta generala de stagnare sau chiar scadere a profiturilor in industrie, insa este adevarat ca veniturile cresc mult mai mult decat profiturile, ceea ce indica o presiune mare a costurilor.
"Exista in mod clar o presiune pe marje, costul resurselor umane a crescut semnificativ si nu in ultimul rand costul riscului este in crestere fara a fi macar bine constientizat. Cumpararea de cota de piata are un cost in sine", comenteaza pentru ZF Rasvan Radu. El crede ca se va vedea din ce in ce mai mult diferenta dintre bancile care fac management al contului de profit si pierdere si banci care se concentreaza pe volume de business.
Batalia pentru cote de piata intra intr-o noua etapa odata cu aparitia unui nou jucator pe locul al patrulea - UniCredit Tiriac, cu preluarea unor banci mici de catre investitori straini cu experienta, dar si cu aparitia unor noi sucursale de banci straine.
De la inceputul anului, institutii de credit din top 10 precum Alpha Bank sau ING au estimat o scadere usoara si respectiv chiar o injumatatire a profitului pe 2007 comparativ cu 2006 pe seama efort