Populatia are credite contractate de la banci mai mari decat depozitele la termen constituite in toate judetele tarii, singura exceptie fiind Bucurestiul.
In Occident, clientii individuali au o pozitie de creditor net fata de sistemul bancar - depozitele plasate sa depaseasca imprumuturile contractate. In Romania insa, odata cu avantul creditelor, populatia ajunge acum in aceasta situatie doar daca la soldul depozitelor la termen se iau in calcul si disponibilitatile la vedere (sumele pastrate in conturi curente, care au insa un caracter volatil).
Luand insa in calcul doar depozitele la termen, numai bucurestenii reusesc sa economiseasca mai mult decat se imprumuta, arata datele BNR privind comportamentul financiar al populatiei in profil teritorial pentru luna martie.
In Capitala, depozitele la termen (valuta si lei) depasesc creditele contractate cu echivalentul a 3,3 miliarde de lei (ceva mai mult de un miliard de euro). De altfel, Bucurestiul concentreaza peste 40% din depozitele constituite la nivel national si "doar" 25% din creditele contractate de populatie.
La polul opus se situeaza judetul Constanta, unde creditele contractate depasesc depozitele populatiei cu 847 de milioane de lei (256 de milioane de euro). In topul judetelor unde populatia are datorii nete mari fata de banci intra Iasiul, cu un sold net de 836 de milioane de lei si Argesul, cu 737 de milioane de lei. Topul continua cu Dolj, cu datorii nete de 713 milioane de lei si Timis, cu 554 de milioane de lei.
Clientii din Bacau au cele mai mici datorii nete, de aproape 72 de milioane de lei.
Daca aceste judete au solduri importante atat pe depozite, cat si pe credite, in top intra insa si judete cu solduri mai mici. Astfel, pe locul cinci apare judetul Mehedinti, cu datorii nete de 472 de milioane de lei. Aceasta in conditiile in care Mehedintiul apar