Focarul celei mai grave toxiinfecţii alimentare de pe litoral, tabăra SIND-ului de la Năvodari, nu este la prima abatere în ce priveşte igiena. În urma unei inspecţii efectuate în 2003 de Agenţia Naţională a Taberelor, s-au constatat grave deficienţe la capitolul salubritate, motiv pentru care, în acel an, Agenţia Naţională a Taberelor n-a mai încheiat protocolul anual de colaborare cu Tabăra Năvodari.
Drept urmare, SIND România a pierdut miliarde bune de pe urma celor câteva mii de copii trimişi de Agenţia Naţională a Taberelor, cu finanţare de la bugetul statului prin capitolul „tabere sociale”, cărora li se adăugau alte mii de copii, cu sejurul plătit de părinţi şi trimişi de Agenţie, fără ca SIND să mişte un deget.
Deşi, conform directoarei din acea perioadă a Agenţiei Naţionale a Taberelor, Riana Nicolae, „nici în 2004, Tabăra Năvodari nu ar fi îndeplinit condiţiile minime de salubritate pentru găzduirea în siguranţă a copiilor”, în ciuda acestui fapt, Daciana Sârbu, proaspăt unsă atunci preşedintă a Autorităţii Naţionale pentru Tineret (ANT), în subordinea căreia se afla Agenţia Naţională a Taberelor, a reîncheiat protocolul cu SIND România.
Mai mult, Daciana Sârbu a mărit de aproape 3 ori numărul de copii trimişi la Năvodari prin programul de „tabere sociale”, de la 4000 de copii în alţi ani la numărul-record de 11.236 în 2004. Asta înseamnă că 75% din cele 15.000 de tabere sociale din România anului 2004 au ajuns la firma privată a sindicatelor: SIND România SRL, aducându-i venituri de 26.666.297.248 ROL, în timp ce taberele din propria ogradă a ANT-ului: Eforie Sud, 2 Mai, Eforie Nord, Costineşti au funcţionat mult sub capacitatea normală.
Astfel, Daciana Sârbu a umflat conturile insalubrei tabere a SIND, în loc să urmărească interesele ANT-ului, trimiţând mai întâi copii în propriile tabere ale ANT de pe litoral şi de-abia după ce a