Asociatiile de proprietari au noi reguli de functionare. „Presedintele Romaniei a promulgat legea privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari care aduce citeva noutati interesante. Actul normativ va fi publicat in scurt timp in Monitorul Oficial“, spune Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari-Habitat.
Amenzile prevazute prin acest act normativ sint mari, pornesc de la 500 de lei. De asemenea, legea aduce noutati precum obligatiile privind modernizarea cladirii sau noua relatie proprietar-furnizor de utilitati.
Conform actului normativ, proprietarii sint obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica, potrivit prevederilor legale. In cladirile afectate de seisme, proprietarii au obligatia de a lua masuri de urgenta pentru consolidare, cu sprijinul autoritatii publice locale sau centrale.
„Este foarte important faptul ca se ia in discutie modernizarea cladirii, deoarece pina acum era vorba despre mentinerea ei“, spune Mihai Mereuta.
Daca proprietarii sau conducerea asociatiei de proprietari nu iau masurile necesare pentru repararea si mentinerea in stare de siguranta a cladirii si a instalatiilor comune aferente, cum a fi ascensorul, hidroforul, instalatii de alimentare cu apa, de canalizare, de incalzire centrala etc., pe toata durata existentei acestora, vor primi o amenda de la 500 la 3.000 de lei.
De asemenea, neexecutarea de catre proprietar a lucrarilor de intretinere, de reparatii sau de inlocuire a elementelor de constructii si instalatii aflate in proprietatea sa individuala, daca aceasta este de natura sa aduca prejudicii celorlalti proprietari, se sanctioneaza cu o amenda intre aceleasi limite.
„De exemplu, cel care nu ia masuri in cazul in care inunda apartamen