Amanarea startului pensiilor private obligatorii (pilonul II), conform cerintelor sindicatelor, ar fi o iresponsabilitate, pentru ca sistemul a fost deja amanat prea mult, iar acum industria pensiilor este gata de start, spune Bram Boon, presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
Sistemul pensiilor private obligatorii a fost deja intarziat de prea multe ori si nu isi mai poate permite inca o amanare, spune Bram Boon, seful APAPR. In urma cu doua zile, cele cinci confederatii sindicale ii cerusera premierului Tariceanu sa sustina modificarea legii pensiilor private obligatorii si intarzierea startului sistemului cu cel putin doua luni.
"O intarziere a sistemului ar fi complet iresponsabila. Industria (reprezentantii companiilor interesate, n. red.) este complet pregatita sa inceapa la timp. Deja au fost facute investitii enorme si inca o amanare ar da peste cap planurile companiilor interesate de administrarea pensiilor private", a declarat pentru ZF Bram Boon, care este si director general al ING Asigurari de Viata, unul dintre cei 13 jucatori interesati de piata pensiilor obligatorii.
APAPR este o asociatie de lobby pentru business-ul pensiilor private, care cuprinde majoritatea companiilor deja implicate sau macar interesate de aceasta piata. Boom a declarat ca exista discutii la nivelul Asociatiei pentru a se incerca sustinerea startului la timp al sistemului, ca punct de vedere venit din partea industriei pensiilor private.
In schimb, reprezentantii celor cinci confederatii sindicale i-au spus premierului Tariceanu ca legea pensiilor private obligatorii (pilonul II) contine "disfunctionalitati" care pun sub semnul intrebarii aplicarea acesteia si au cerut amanarea datei de introducere a sistemului cu circa doua luni, pana la clarificarea problemelor. La discutiile de luni cu premierul au participat rep