Ca premier, de frica clauzei de salvgardare, Nastase semna pentru eliminarea imunitatii fostilor demnitari, ca inculpat o vrea reintrodusa. Pentru Romania consecinta ar putea fi aceeasi: clauza de salvgardare.
Decizia Curtii Constitutionale in dosarul Zambaccian, in urma careia procedura prin care fostii ministri pot fi adusi in fata justitiei devine extrem de greoaie, va avea un ecou negativ la Comisia Europeana. Motivul este simplu, in decembrie 2004 printre cerintele pe clauza de salvgardare la loc de cinste figura exact eliminarea imunitatii. "Trebuie facuti pasii necesari pentru a restrictiona imunitatea fostilor ministri si demnitari", se spune in capitolul 24 al Raportului semnat de fostul Guvern Adrian Nastase. De fapt, Bruxellesul cerea eliminarea imunitatii atat pentru fostii, cat si pentru ministrii aflati in functie.
La Bruxelles ecoul reintroducerii acestei prevederi nu va fi prea bun, este de parere Vasile Puskas, negociator-sef pe vremea Cabinetului Nastase, actualmente europarlamentar. "Se va spune ca, odata aderata, Romania revine la vechile ei obiceiuri, ca nu vrea sa intre in mecanismele bunelor practici europene. Se va mai spune ca lupta impotriva coruptiei, oricum nefinalizata, va fi si mai mult slabita prin reintroducerea acestei imunitati". La randul sau, Cristian Diaconescu, fost ministru al justitiei, care a negociat cu Bruxelles eliminarea imunitatii pentru fostii demnitari, spune ca cerintele Comisiei erau si mai drastice, se "dorea abrogarea integrala a imunitatii atat pentru fostii, cat si pentru actualii ministri", legea fiind modificata doar pe jumatate.
Protejarea demnitarilor de anchetele procurorilor este dorita si de Calin Popescu Tariceanu. Ieri la Satu Mare premierul declara ca nu este "de acord ca procurorii sa ancheteze finantarile acordate de guvern", facand referire la demnitarii UDMR aflati in vizorul DNA. Ca