Potrivit Casei Judetene de Pensii Prahova, de la 1 august se va implementa sistemul pensiilor administrate privat. La fondul de pensii administrate privat contribuie persoane angajate si care platesc contributia de asigurari sociale in sistemul public de pensii, in mod obligatoriu, angajatii cu varsta de pana la 35 ani si, in mod optional, angajatii intre 35 si 45 ani.
In termen de 4 luni de la data la care se anunta oficial declansarea perioadei de alegere a unui fond de pensii administrat privat, angajatii care indeplinesc conditii de eligibilitate trebuie sa opteze pentru un anumit fond de pensii, in caz contrar acestia vor fi repartizati in mod aleatoriu la un fond de pensii administrat privat.
11 societati autorizate sa incheie pensii private
Dreptul la pensia privata se deschide odata cu cel la pensia din sistemul public de pensii, participantul beneficiind astfel de doua pensii distincte.
O pensie administrata privat este suma platita periodic de participant, in mod suplimentar si distinct fata de pensia furnizata de sistemul public, care se obtine prin transferul lunar al unei parti din contributia de asigurari sociale, initial 2%, platita in sistemul public de pensii, la un fond de pensii administrat privat.
Cota se majoreaza pana la 6% in termen de 8 ani, cu o crestere de 0,5% pe an. In prezent au fost autorizate 11 societati pentru fondurile de pensii private obligatorii. Aderarea la unul dintre aceste fonduri trebuie sa se faca pe baza alegerii libere a fiecarui viitor aderent.
Potrviti acelorasti surse din cadrul CJPAS Prahova, se va putea opta pentru un fond cu risc mai mare, un fond de risc mediu sau un fond cu risc scazut. Insa, atentia cea mai mare trebuie indreptata asupra provenientei banilor, nivelului comisioanelor si acordarii de garantii suplimentare. Potrivit Casei Judetene de Pensii