Omniprezente in portofoliile de investitii ale fondurilor de actiuni, actiunile SIF-urilor asigura lichiditate si diminueaza riscul plasamentelor, dar cand vine vorba de randamente mari, fondurile de actiuni mizeaza agresiv pe actiunile mici dar dinamice de pe RASDAQ. Actiunile de pe RASDAQ au adus cele mai mari randamente in prima jumatate a acestui an, insa titlurile vedeta de pe Bursa de Valori au avantajul unei lichiditati mai ridicate.
"Actiunile SIF-urilor au lichiditate ridicata si potential de crestere. SIF-urile au plasamente pe sistemul bancar, sunt stabile, detin participatii la companii mici si medii care se misca mult mai bine decat actiunile companiilor mari. Companiile de pe RASDAQ pot aduce insa randamente mai mari, riscurile fiind pe masura", spune Radu Hanga, presedintele societatii BT Asset Management.
Structura plasamentelor fondurilor de actiuni variaza si in functie de marimea fondului. Fondurile cele mai mari, cum ar fi Raiffeisen Prosper si BT Maxim, mizeaza in special pe actiuni lichide, cum sunt SIF-urile, bancile si companiile petroliere. De cealalta parte, fondurile mai mici au o strategie de investitii mai agresiva, investind o parte mai mare din active in actiuni ale companiilor mai mici de pe BVB si de pe RASDAQ.
Fondul de actiuni Oportunitati Nationale, unul dintre cele mai mici fonduri de actiuni, a investit in primele cinci luni 62,1% din activele de 4,2 mil. lei in actiuni listate, obtinand un randament de 16,2% in acelasi interval. Cele mai importante detineri ale fondului sunt actiunile BRD, cu o majoritate de 8,1% din active, apoi urmeaza actiunile SIF Banat-Crisana cu 7% din active, actiunile Bancii Transilvania tot cu 7% din active. Fondul are insa si parti importante din portofoliu alocate actiunilor de pe RASDAQ, cum ar fi Iproeb Bistrita, cu 5,7% din active, Ceramica Iasi, cu o pondere de 4,4%, si Elect