INS: Inflatia anuala a coborat la 3,8% in iunie
Libocor: Aceste artificii de calcul vor genera o replica in trimestrul IV
Inflatia anuala s-a temperat in iunie pana la 3,8%, pe fondul aprecierii puternice a monedei nationale, care a compensat majorarea preturilor legumelor si fructelor provocata de seceta, sustin analistii.
"Au crescut preturile produselor alimentare ca efect al secetei si incepe sa se diminueze efectul aprecierii leului, care a temperat inflatia in primele luni ale anului", a declarat economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu, pentru NewsIn. Totodata, acesta a explicat ca oferta sezoniera turistica, exprimata in euro, s-a ieftinit datorita aprecierii leului, influentand astfel evolutia generala a preturilor serviciilor.
De aceeasi parere este si economistul sef al ABN Amro Bank Romania, Radu Craciun, care se astepta ca aprecierea leului sa aiba un impact semnificativ asupra serviciilor, in special asupra zonei telecomunicatiilor. Aprecierea monedei nationale a temperat, astfel, cresterea preturilor la produsele de import sau la cele care au preturile stabilite in euro sau dolari. Impactul cresterii preturilor la legume si fructe a fost mai mic tocmai datorita aprecierii semnificative a leului, a mai spus Craciun.
Libocor: Ultimele date statistice privind evolutia preturilor nu reflecta realitatea
Pe de alta parte, economistul Florian Libocor este de parere ca "ultimele date statistice privind evolutia preturilor nu reflecta realitatea" si a explicat ca "discrepantele sunt destul de mari, intre 0,5 si 2 puncte procentuale", avand in vedere ca INS a pastrat ponderi eronate la anumite produse din cosul inflatiei. Astfel, Libocor lasa sa se inteleaga ca Statistica atribuie o "greutate" disproportionat de mare in indicele preturilor unor produse nesemnificative. "E a doua luna consecutiv can