Problemele cu care se confrunta piata imobiliara din Statele Unite scad interesul investitorilor pentru dolar si aduc euro la un maxim istoric in raport cu moneda americana, scrie Bloomberg.
Moneda unica europeana a atins marti un maxim istoric de 1,3725 dolari pe unitate. Cotatia lirei sterline a urcat la 2,0246 dolari, cel mai ridicat nivel din ultimii 26 de ani. Dolarul a coborat si in raport cu moneda japoneza cu 0,96%, fiind evaluat la 122,16 yeni pe unitate.
"Dolarul este o epava, vom resimti ani buni efectele economice ale declinului monedei", a declarat Peter Schiff, presedintele fondului Euro Pacific Capital.
In ultimul an, Banca Centrala a Statelor Unite (Fed), nu a modificat dobanda de referinta, cu toate ca multi economisti si investitori au mizat ca ritmul lent de dezvoltare economica va determina scaderea acesteia.
"Rata ridicata a dobanzii si vanzarile scazute au tendinta de a speria investitorii", declara Damon Barglow, consilier la Eastern Investment Advisors. "Urmeaza o perioada grea pentru consumatori, forta care sustine economia", adauga el.
De cealalta parte, Banca Centrala Europeana, a majorat regulat rata dobanzii, aceasta fiind estimat sa ajunga la 4,25% in luna octombrie, de la 4% in prezent. Aceeasi strategie este abordata si de Banca Angliei, care a majorat saptamana trecuta dobanda la 5,75%, un maxim pentru ultimii sase ani.
Schiff declara ca starea precara a economiei Statelor Unite poate determina devalorizarea accentuata a dolarului comparativ cu euro. El estimeaza ca se va putea ajunge la situatia cand se vor pati 2,5 sau chiar 3 dolari pentru un euro.
Analistii sunt de parere ca investitorii si-au pierdut interesul pentru moneda americana si datorita dobanzii mici oferite pentru depozilete in dolari comparativ cu cele in alte monede.
"Scaderea cotatiei dolarului a devenit o m