In 2050, un adult va plati contributii pentru 9 persoane
Disputele recente legate de majorarea pensiilor apar ca fiind doar de conjunctura. Ambele tabere au propriile argumente care, analizate atent, pot fi catalogate ca pertinente. Desigur ca pe termen scurt se pot identifica sursele de finantare pentru cresterea punctului de pensii, dar intrebarea care se pune este ce se va intampla in viitor. Aici este problema, deoarece viitorul sistemului de asigurari sociale nu suna prea bine. Acesta este afectat de un proces de imbatranire accelerata. Scenariile, bazate pe masuratori stiintifice, nu ar trebui sa lase indiferenta clasa politica. Potrivit datelor furnizate de Fondul ONU pentru Populatie, in conditiile in care fertilitatea se mentine la nivelul de acum, in timp ce numarul varstnicilor continua sa creasca, populatia Romaniei va ajunge in 2050 la 16 milioane. Mai mult de jumatate vor avea peste 60 de ani, vor fi mai putini adulti si mai putini copii. Numarul adultilor activi va fi atat de mic incat raportul de dependenta va fi de unu la noua. Aceasta inseamna ca un adult va plati pentru pensiile, alocatiile si serviciile de sanatate si de educatie pentru noua persoane.
Forta de munca imbatranita
Datele, desi incredibile la prima vedere, sunt verificabile din mai multe surse. Intr-un studiu recent, prof. univ. dr. Vergil Voineagu, presedintele Institutului National de Statistica, mentiona urmatoarele lucruri: "In perspectiva anului 2025, in conditiile mentinerii constante a nivelului actual al fertilitatii, mortalitatii si migratiei externe, populatia Romaniei s-ar diminua cu 2,1 milioane persoane.
Scaderea se va realiza in special pe seama populatiei urbane, diminuarea populatiei din municipii si orase fiind de peste 4,6 ori mai mare decat cea din comune si sate. In nicio varianta de proiectare populatia Romaniei nu va