Guvernul si Parlamentul programeaza cheltuieli publice extravagante, punind in pericol stabilitate bugetului si a economiei Dupa furtuna politica provocata de referendum, s-a instalat o liniste relativa. La adapostul acestei ciudate acalmii, insa, se produc porcarii care, daca nu vor fi stopate la timp, vor avea efecte serioase asupra stabilitatii economice a tarii. Profitind de lipsa unei majoritati care sa sustina Guvernul in Parlament, partidele din opozitie isi satisfac cele mai aberante fantasme populiste. Propuneri legislative extravagante, care impovareaza fatal bugetul, trec cu voiosie prin Parlament, fara ca Guvernul, cel care va fi obligat sa gaseasca bani pentru a le pune in practica, sa schiteze vreun gest.
De altfel, Executivul este cel care a dat semnalul pentru acest dezmat, decizind marirea punctului de pensie cu 37,5%, fara a fi limpede de unde vor fi luati banii. Decizia guvernului Tariceanu este foarte aproape de propunerea PSD, care cerea marirea punctului de pensie cu 50%. Fata de aceasta propunere a protestat Societatea Academica din Romania, care a avertizat ca implementarea unei astfel de decizii va duce in scurt timp la colapsul sistemului de pensii. Sistemul are si asa probleme structurale si necesita o reforma radicala.
Alaltaieri, premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat reintroducerea, din 2008, a compensarii cu 90% a medicamentelor pentru pensionari. O astfel de cerere fusese formulata initial tot de PSD, in motiunea dezbatuta in iunie la Senat, dar care a fost respinsa. Masura compensarii cu 90% a fost decisa prima data de guvernul Adrian Nastase in anul electoral 2004. Guvernul Tariceanu a suspendat decizia in 2005, socotind-o populista si impovaratoare. Statul are si acum datorii fata de farmacii datind din 2004. Tot in aceste zile s-a auzit ca Guvernul ar intentiona sa promoveze un proiect care sa vizeze co-finantarea c