» ING a revizuit in urcare deficitul de cont curent estimat si prevede o corectie a leului in 2008 pana la 3,45 lei pe euro.
» Deficitul bugetar ar putea depasi 3% din PIB in anii urmatori, in lipsa unei majorari a unui impozit principal, cum ar fi TVA.
» Presiunea pe bugetul din 2008 ar putea fi rezolvata fara a modifica impozitele doar daca sunt amanate o serie de proiecte de investitii.
intr-un raport al ing bank, intitulat "Romania, pe cat de bine se poate", analistii institutiei bancare estimeaza pentru sfarsitul acestui an o rata a inflatiei de 4,3%, cu 0,6 puncte peste prognoza BNR, si modifica in crestere cu doua puncte, la 13,8% din PIB, prognoza privind deficitul de cont curent anticipand si o corectie a leului anul viitor.
Semnele supraincalzirii
Analistii ING Bank mentioneaza ca Romania a avut ca particularitate faptul ca reformele economice realizate in perioada 2000-2005 au fost insotite de reducerea deficitelor fiscale, ceea ce nu reprezinta o caracteristica a tarilor "emergente". "Din pacate, aceasta atitudine reformatoare pare sa fi disparut din momentul in care Romania a devenit tara membra a Uniunii Europene. Suntem de fapt ingrijorati ca incetinirea reformei va frana actuala crestere economica impresionanta, iar in acest moment asistam la un nivel maxim atins de economia romaneasca pentru urmatoarea perioada", se mentioneaza in raportul ING Bank.
Totusi, analistii ING considera ca economia romaneasca se supraincalzeste, lucru dovedit de adancirea deficitului de cont curent la 11,6% din produsul intern brut (PIB) la finalul primului trimestru al acestui an, precum si de excesul cererii interne si de cresterea presiunilor inflationiste.
Corectie semnificativa a monedei nationale
Raportul ING pastreaza prognoza pentru acest an privind cresterea economica, plasata la 6,5%, nivel rega