Contrarianta, scandaloasa din perspectiva “necatolica”, dar nu surprinzatoare recenta declaratie asumata de actualul Suveran Pontif. Pasajele cu probleme: “Biserica Catolica este unica si adevarata Biserica a lui Christos”, iar bisericile orientale, cele care nu il recunosc pe Papa ca urmas al lui Petru sint “particulare”. Spun ”previzibil” pentru ca actualul Papa e cunoscut ca un radical, asa incit, inclusiv in lumina pozitiilor sale de dupa instalarea in Sfintul Scaun de la Roma, era de asteptat ca vom avea de la Vatican asemenea optiuni oficiale, conservatoare. Spun “contrariant” si “scandalos”, fiindca un proiect de a adinci dialogul ecumenic e in plina derulare, fiindca o asemenea pozitie e in masura sa zgindareasca sensibilitati vechi; nu in ultimul rind, fiindca o asemenea iesire publica e in mod deranjant distincta dupa efortul politic si diplomatic al precedesorului actualului Papa, fostul cardial de Cracovia, Karol Wojtyla.
Replica altor denominatiuni crestine a fost pe masura. Consiliul Ecumenic al Bisericilor a luat o pozitie critica fata de aceasta situatie. Mai multe biserici protestante s-au arata de-a dreptul iritate de aceste declaratii. La noi, purtatorul de cuvint al Patriarhiei a spus, ingrijorat, ca “unele afirmatii din acest document pot crea suspiciuni si obstacole in calea dialogului ecumenic”, iar Teoctist a spus, chiar mai dur, ca a “ramas uluit de aceasta declaratie care invrajbeste intreaga crestinatate” si ca “deocamdata, fiind asa de brutala declaratia, e greu de gasit o cale pentru continuarea dialogului cu Biserica Catolica”.
Efectele aprecierilor Papei au declansat o criza ale carei proportii e prematur sa le evaluam acum, cind criza inca se “umfla”. Fascinant, pe de o parte, si, de analizat, pe de alta parte, mi se pare altceva: in conditiile in care si una si alta dintre parti s-a asezat in transee, in conditiile in c