Incalcarea normelor de prevenire si stingere a incendiilor va atrage, incepind cu 12 august 2007, sanctiuni mult mai severe decit cele ce se pot aplica in momentul de fata. Guvernul a stabilit noul cuantum al amenzilor prin HG 537/6 iunie 2007, care a fost publicata in Monitorul Oficial pe 12 iunie, cu termen de 60 de zile pina la intrarea in vigoare. Potrivit noilor reglementari, folosirea mijloacelor de iluminare cu flacara in locuri care prezinta pericol de incendiu sau explozie, stabilite si marcate ca atare, se amendeaza cu 100 pina la 500 lei. Fumatul in locuri cu pericol de incendiu se sanctioneaza cu sume cuprinse intre 500 si 1.000 lei. Amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis, in conditii si la distante care favorizeaza propagarea focului la constructii, depozite, culturi agricole, paduri constituie contraventie si se amendeaza cu 1.000 pina la 2.500 lei. Cu sume cuprinse intre 2.500 si 5.000 lei se sanctioneaza executarea lucrarilor de sudare, taiere, lipire, in locuri in care acestea sint interzise fara permis de lucru cu foc, sau fara a fi asigurate toate masurile din permisul de lucru cu foc. Cele mai drastice sanctiuni, cuprinse intre 5.000 si 10.000 lei, sint prevazute pentru neasigurarea de catre transportatori a masurilor de aparare impotriva incendiilor, pentru asigurarea conditiilor de siguranta in trafic.
Pina la aparitia HG 537, sanctiunile pe care le puteau aplica pompierii erau mult mai blinde. Asa se explica faptul ca toate cele 122 de amenzi contraventionale date, in primul semestru al acestui an, de Serviciul de Prevenire a Incendiilor din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Dunarea" Braila, insumeaza doar 30.065 lei.
Incalcarea normelor de prevenire si stingere a incendiilor va atrage, incepind cu 12 august 2007, sanctiuni mult mai severe decit cele ce se pot aplica in momentul de fata. Guvernu