Companiile de dezvoltare imobiliara din Spania si Israel sunt printre cei mai activi investitori de pe piata locala, in conditiile in care real estate-ul din aceste tari a atins o oarecare saturatie care face investitiile mai putin atractive, in timp ce piata locala a devenit una dintre principalele tinte din regiune.
Active in special pe domeniul rezidential, dar si pe cel al spatiilor de birouri si comerciale, companii precum Hercesa, Ibiza Construct, GTC sau oamenii de afaceri israelieni care dezvolta centrele comerciale Euromall au ajuns sa controleze afaceri cumulate de peste un miliard de euro.
"Sectorul imobiliar este cel mai atractiv pentru investitorii israelieni si spanioli (de pe piata locala - n.red.). Piata este dinamica, atractiva si foarte profitabila. Investitorii israelieni se orienteaza in principal catre terenurile din zonele adiacente Bucurestiului, pretabile pentru dezvoltarea proiectelor rezidentiale", declara Monica Marin, partner manager al companiei imobiliare EuroMetropola.
In Romania figureaza peste 2.500 de companii cu capital israelian, conform aceleiasi surse, care citeaza date furnizate de Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti.
Alaturi de companiile de dezvoltare, o serie de investitori sunt interesati doar de potentialul terenurilor din Bucuresti si imprejurimi, astfel ca o buna parte din investitii sunt orientate catre achizitionarea de loturi fara a avea intentia de a realiza proiecte pe aceste suprafete.
"Israelienii vin cu o experienta foarte bogata atat in tehnica de constructie, cat si in managementul investitiilor. Mai nou, se bucura si de sprijinul bancii israeliene care a deschis la sfarsitul anului trecut o filiala in Romania", declara Marin.
Printre cele mai importante companii israeliene de pe piata locala se numara Africa Israel, implicata in dezvoltarea centrului comerc