Ieri, in poligonul de la Capul Midia a avut loc lansarea unei rachete test, in cadrul programului aerospatial Cygnus. Experimentul s-a soldat cu un esec, din cauza unui incident care a distrus o mare parte a motorului.
Florin Mingireanu, unul dintre tinerii care au participat la constructia rachetei, a declarat ca a doua treapta a motorului s-a aprins mai repede decat trebuia, ceea ce a dus la cresterea presiunii in compartiment, scaparea gazelor si in final spargerea motorului. Traiectoria rachetei a fost una normala pana la 550 de metri, dupa care o piesa a cazut la 50 de metri de buncarul de lansare. Din fericire, nu au existat victime, zona de siguranta din jurul poligonului fiind foarte bine protejata. Organizatorii nu s-au descurajat dupa lansarea defectuoasa si au declarat ca vor mai experimenta acest tip de motor, dupa ce vor elimina din constructia lui piesa care a dus la esec. Racheta experimenta folosirea unui nou tip de motor, in dubla faza, in premiera mondiala pentru o echipa privata. Proiectul a fost sustinut de Agentia Spatiala Romana. Racheta, precum si componentele ei au fost proiectate de o echipa de tineri cercetatori romani. Acest nou tip de motor pentru rachete urma sa fie folosit pentru trimiterea unor incarcaturi experimentale in atmosfera, testarea unor piloti automati si stabilirea prognozelor meteo. Ieri, in poligonul de la Capul Midia a avut loc lansarea unei rachete test, in cadrul programului aerospatial Cygnus. Experimentul s-a soldat cu un esec, din cauza unui incident care a distrus o mare parte a motorului.
Florin Mingireanu, unul dintre tinerii care au participat la constructia rachetei, a declarat ca a doua treapta a motorului s-a aprins mai repede decat trebuia, ceea ce a dus la cresterea presiunii in compartiment, scaparea gazelor si in final spargerea motorului. Traiectoria rachetei a fost una normala pana la 550 de