» Angrosistii, constructorii, agentii imobiliari, transportatorii si intermediarii financiari au generat cea mai consistenta parte din profitul IMM-urilor.
» Volumul mediu al profitului companiilor din regiunea Bucuresti-Ilfov, dublu fata de media nationala si de patru ori mai mare decat cel al firmelor din Moldova.
» In regiunea Bucuresti-Ilfov se constata si cea mai ridicata productivitate a muncii (217,4 mii lei), comparativ cu 88,5 mii lei in vest si cu media nationala de 121,9 mii lei.
Cele mai profitabile microintreprinderi (cu 0-9 angajati) isi desfasoara activitatea in domeniile: intermedieri financiare, comert cu ridicata, activitati de servicii prestate intreprinderilor, comert cu amanuntul, tranzactii imobiliare, constructii, transporturi terestre, informatica si activitati conexe, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, comercializarea carburantilor, sanatate si asistenta sociala, se arata in Cartea Alba a IMM-urilor pe 2007, elaborata de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania. Printre activitatile CAEN pentru microintreprinderi cel mai putin profitabile se numara, in acest moment, transporturile aeriene, industria de prelucrare a titeiului, captarea si distributia apei si serviciile din gospodariile private.
Cercetarea devine rentabila
In cazul intreprinderilor mici (cu 10-49 salariati), activitatile profitabile se concentreaza in comertul cu amanuntul si cu ridicata, in constructii si in industria alimentara. Cel mai ridicat profit mediu pe o intreprindere mica a fost consemnat pentru domeniile cercetare-dezvoltare, industria apei, transport pe apa si intermedieri financiare. Pentru intreprinderile mijlocii (cu 50-249 de angajati), topul domeniilor profitabile sufera unele ajustari. Pe locul intai se plaseaza comertul cu ridicata, iar pe loc