“Pretul de vanzare al terenului a fost stabilit la 1000 de euro si se preteaza pentru constructia unui imobil cu sapte niveluri destinat sediilor de firme”, sustine Razvan Bolboceanu, reprezentantul agentiei Imobiliar Expert Grup Ploiesti, cea care intermediaza tranzactia. Actualul proprietar al terenului este Marius Roman, fiul unui influent om de afaceri ploiestean.
Acesta a cumparat in decembrie 2005 spatiul de la Gheorghe Ilie, cel care a castigat in instanta bucata de parc.
“Nu mi se pare corecta decizia Tribunalului Prahova de retrocedare in natura a parcului deoarece domnul Ilie a primit in schimbul proprietatii confiscate de comunisti apartamente pentru toti membrii familiei sale in momentul exproprierii”, sustine Florin Muscalu, unul dintre ploiestenii care locuiesc in zona si care se impotrivesc desfiintarii parcului Anton.
Autoritati neputincioase
De partea cealalta, autoritatile ridica neputincioase din umeri. “Primaria a pus in aplicare o decizie a instantei definitiva si irevocabila. Nu putem interveni pentru ca am incalca astfel dreptul la proprietate”, sustine Alina Istratescu, seful Directiei Relatii Publice a Primariei Ploiesti. Aceeasi pozitie a adoptat-o si conducerea Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Prahova.
“Daca spatiul verde figura pe domeniul public, noi nu acordam autorizatia de mediu pentru ca asa ne obliga legea. Din pacate, in cazul unei proprietati private, nu avem prea multe de spus”, a declarat Camelia Steliean, directorul APM Prahova. Parcul Anton a scapat pana acum de desfiintare, desi au mai existat in ultimii ani doua astfel de tentative.
In anul 2003 autoritatile locale au aprobat amplasarea unei benzinarii Lukoil, iar doi ani mai tarziu consilierii si-au dat acordul pentru construirea unui supermarket. De fiecare data protestul locuitorilor din zona si cel al aut