Romania urmeaza sa primeasca 19 miliarde de euro fonduri structurale si de coeziune pana in anul 2013, dupa ce joi a fost semnat Acordul dintre Guvernul tarii noastre si Comisia Europeana privind Cadrul Strategic National de Referinta.
Documentul a fost semnat de catre premierul Calin Popescu Tariceanu si comisarul european pentru Politica Regionala, Danuta Hubner. Comisarul a anuntat ca primele plati anticipate din aceste fonduri vor ajunge in Romania chiar in urmatoarele zile.
Hubner a precizat ca Romania este una dintre tarile membre ale UE care au reusit sa finalizeze negocierile pentru majoritatea Programelor Operationale, in valoare de 15 miliarde euro. Mai sunt de finalizat discutiile pentru doar doua programe operationale si acestea se vor incheia pana in luna septembrie.
Premierul Tariceanu a declarat ca aceste fonduri ne vor ajuta sa reducem diferentele economice fata de tarile Uniunii Europene si a promis ca tara noastra isi va mari capacitatea de absorbtie a banilor europeni.
Cei mai multi bani vor merge catre autoritatile locale. Primul ministru a cerut acestora „atentie maxima asupra modului in care sunt gestionate aceste fonduri”.
Ce sunt fondurile structurale si de coeziune
Conform noului acquis privind Politica de Coeziune a Uniunii Europene, fiecare Stat Membru elaboreaza un Cadru Strategic National de Referinta (CSNR), ca document de referinta pentru programarea Fondurilor Structurale si de Coeziune.
Acest document stabileste prioritatile de interventie ale Fondurilor Structurale si de Coeziune in perioada de referinta.
CSNR face legatura intre prioritatile nationale de dezvoltare, stabilite in Planul National de Dezvoltare 2007-2013, si prioritatile la nivel european - Orientarile Strategice Comunitare (OSC) privind Coeziunea 2007-2013 si Liniile Locuri de