Autoritatile de mediu si pompierii sibieni vor sa se asigure ca in judetul Sibiu nu exista riscul producerii unor accidente de genul celui produs, zilele trecute, pe Autostrada Soarelui. Taranii care isi incendiaza miristile risca amenzi de pina la 60.000 de lei.
Accidentul grav produs zilele trecute pe Autostrada Soarelui i-a pus in alerta si pe pompierii sibieni. Dupa ce au aflat ca nenorocirea s-a produs din cauza ca soferii au fost orbiti de fumul de pe miristi, pompierii vor incerca sa previna asemenea accidente in judetul nostru.
Saptamina viitoare, zonele unde se presupune ca ar exista risc de incendiere a vegetatiei ierboase vor fi verificate de reprezentantii Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta, Agentiei pentru Protectia Mediului, Directiei Agricole, Directiei Silvice si Garzii de Mediu. Autoritatile iau in serios toate riscurile.
„Vom face o identificare directa a cetatenilor care detin miristi sau alt tip de vegetatie in apropierea drumurilor mari, care ar putea fi arse voit si vom incerca sa-i convingem ca incendierea neautorizata a acestora este strict interzisa. Probabil ca daca vom aduce vorba si de amenzi, oamenii vor fi mai receptivi la apelul nostru", considera Ioan Faur, purtatorul de cuvint al ISU Sibiu.
Controalele vor avea in vedere in special portiunile de pe DN 1 cuprinse intre Sibiu si Cristian si, respectiv, Avrig si Arpasu, dar si DN 14, intre Copsa Mica si Tirnava.
Se tem de amenda
Potrivit statisticilor Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta, zona unde s-au produs intentionat cel mai multe arderi de vegetatie este cea din vecinatatea orasului Copsa Mica. De la inceputul acestui an, pompierii au intervenit la 13 incendieri voite ale miristior. In niciunul dintre cazuri, proprietarii nu si-au recunoscut fapta.
„Nici in ruptul capului pr