Cercetatorii europeni au detectat, pentru prima oara, vapori de apa in afara sistemului nostru solar. Aceasta descoperire inedita demonstreaza ca apa este mai raspandita in Univers decat s-a crezut pana acum.
Planeta in atmosfera careia s-au descoperit vapori de apa, a fost observata cu ajutorul puternicului telescop spatial cu infrarosu, Spitzer, al Agentiei spatiale americane (NASA), aflat pe orbita din 2003. Corpul este gazos, face parte din categoria "planetelor de tip Jupiter calde" si este cunoscut de astronomi sub numele de "HD 189733b". Exoplaneta este situata in constelatia Vulpecula, la aproximativ 60 de ani lumina de Pamant.
Exoplaneta a fost reperata in 2005, in timpul unei treceri a acesteia prin fata stelei sale (HD 189733), de o echipa de cercetatori de la Agentia spatiala europeana (ESA), Colegiul universitar din Londra si Institutul de astrofizica din Paris.
Ceea ce reprezinta o noutate in randul astronomilor, este faptul ca in atmosfera unei exoplanete, care este un corp foarte cald (aproximativ 2.000 grade C in timpul zilei si 500 grade C in timpul noptii), exista apa.
"Desi aceasta planeta este departe de a fi locuibila si prezinta un mediu ostil, descoperirea noastra dovedeste ca apa ar putea fi mai comuna in univers decat am crezut pana acum. Metoda noastra de analiza ar putea fi aplicata in viitor pentru studierea unor medii mai favorabile vietii", a spus astronomul Giovanna Tinetti, coordonatorul studiului.
Obiectivul actual al vanatorilor de noi planete este sa gaseasca una telurica, a carei atmosfera/sol sa contina apa. "Cand vom gasi acest lucru vom dispune de adevarata dovada ca exista planete exterioare sistemului solar pe care pot exista forme de viata", a spus Tinetti.
Cercetatorii europeni au detecta