Ori TVA de 21-22%, ori cota unica de 19%, spun analistii
Deficitul bugetar va trece de 3% din PIB
Baltazar: Investitiile vor fi Cenusareasa anului 2008
Dublarea pensiilor de stat in urmatorii doi ani si alte masuri populiste care ar putea fi luate in urmatoarea perioada nu vor putea fi sustinute fara o crestere a veniturilor bugetare, care se va realiza cel mai probabil prin majorarea cotei unice sau a taxei pe valoarea adaugata, potrivit unui raport al ING Bank.
"Una din doua, ori cota unica, ori TVA. Nu pot estima care dintre ele, pentru ca intotdeauna politica fiscala este manata de decizii politice", ne-a declarat Florin Citu, numit ieri director de vanzari si director adjunct al departamentului de trezorerie in cadrul ING Bank.
Analistii ING Bank spun ca o doza mare de incertitudine politica a stat la baza acestei decizii unanime a Parlamentului si se asteapta la noi decizii populiste in viitorul apropiat din cauza calendarului electoral incarcat din urmatorii doi ani.
Cota unica, pilonul politicii liberale
"Nu credem ca aceste masuri sunt sustenabile pe termen mediu fara o crestere a veniturilor bugetare. Cum insa cota unica de 16% a fost o chestiune decisiva in alegerile trecute, este greu de crezut ca ea va fi eliminata. Drept consecinta, vedem o probabilitate mai mare ca taxa pe valoarea adaugata sa fie ridicata peste nivelul actual de 19%", se mentioneaza in raportul ING Bank. De asemenea, analistul economic Bogdan Baltazar este de parere ca nu se va merge pe o eliminare a cotei unice decat in cazul in care PSD va veni la conducere, intrucat "liberalii au estompat unele principii, dar cota unica este pilonul politicii lor". O posibilitate ar putea fi majorarea cotei unice, pentru care atat Citu, cat si Baltazar estimeaza un nivel de 19%. In ceea ce priveste posibilitatea cresterii taxei pe valoa