Instabilitatea mediului politic, din ce in ce mai accentuata dupa integrarea tarii noastre in spatiul comunitar, a redus considerabil increderea romanilor in Parlament si in Guvern, reiese din primul Raport National al Eurobarometrului. Astfel, procentual vorbind, in toamna anului trecut pana in primavara, increderea populatiei vizavi de cele doua institutii mentionate a scazut fata de Parlament cu 5%, respectiv cu 8% in ceea ce priveste Guvernul. Aceste niveluri sunt in contra-tendinta cu celelalte state europene, unde increderea in parlamentele si in guvernele nationale, in special din UE15, sunt in continua crestere.
De asemenea, Eurobarometrul releva ca populatia Romaniei manifesta frustrare generalizata fata de calitatea vietii, pensii si nivelul de sanatate, la sase luni dupa aderarea la UE. In opinia sociologului Dumitru Sandu, gradul de frustrare al romanilor este determinat mai ales de opinia privind serviciile sociale si infrastructura, care sunt comparate cu standardele europene. De exemplu, majoritatea romanilor considera ca situatia mediului, transportul public, economia tarii, somajul, situatia asistentei sociale, costurile energiei, costurile de trai, asigurarea pensiilor, calitatea vietii, sistemul de sanatate din Romania sunt sub media UE. Numai in legatura cu o cunoastere buna a limbilor straine romanii considera ca suntem peste media UE.
Pe de alta parte, romanii manifesta un grad mare de incredere in televiziune, 88 la suta, in timp ce increderea in institutiile statului in general este in scadere accentuata. Tendinta poate fi explicata prin exigente mai mari ale populatiei fata de institutii, dar nu pot fi excluse nici efectele unor evenimente interne, cum ar fi referendumul.
Instabilitatea mediului politic, din ce in ce mai accentuata dupa integrarea tarii noastre in spatiul comunitar, a redus considerabil increderea romanilo