Intalnirile cu scriitorii la Iasi nu se deosebesc de intalnirile cu scriitorii din tot restul tarii, cu exceptia Bucurestiului, unde lucrurile ies, din cand in cand, din tipicul lor tern.
Se intampla de exemplu, la Bucuresti, ca Ioan T. Morar sa coboare la miez de noapte dintr-un avion care-l aduce din Noua Caledonie si sa-si lanseze Cartea de la capatul lumii chiar acolo, pe aeroport, printre pasageri si taximetristi. Se mai intampla, apoi, tot la Bucuresti, targuri de carte importante, in care lansarile, cu putin noroc si cu un strop de pricepere din partea editorilor, capata aspect de sarbatoare. Intalnirile cu scriitorii la Iasi insa - revin - se consuma in special tot cu prilejul unor lansari. Si aduna de obicei prieteni ai autorului, colegi de birou sau de redactii, plus cativa membri ai familiei.
Avand in vedere starea de fapt mai sus descrisa, n-ar fi trebuit, in principiu, sa regret ca n-am participat, fiind taman in Bucuresti in acea perioada, la vizita (cu lecturi publice in cateva cluburi si cafenele) pe care au facut-o in Iasi, in prima parte a lunii iunie, in cadrul Festivalului de Literatura "European Borderlands", 14 scriitori: Mircea Dinescu, Nichita Danilov si Filip Florian (Romania), Iulian Ciocan, Dumitru Crudu, Nicoleta Esinencu si Vasile Garnet (Republica Moldova), Ilma Rakusa (Elvetia), Attila Bartis si Gyorgy Dragoman (Ungaria), Alek Popov (Bulgaria), Tanya Malyarchuk (Ucraina), Julia Schoch si Monika Rinck (Germania). Cum ecourile in presa, prea putine, e drept, si-au facut totusi datoria de a-i informa pe cei interesati de eveniment si cum, mai cu seama, am afirmat deja ca, din motive obiective, nu m-am numarat printre cei aflati in public, n-am sa reiau prea multe date tehnice. N-am sa vorbesc nici despre atmosfera, nici despre entuziasmul publicului, nici despre reactiile scriitorilor - desi, la drept vorbind, am fost