Un corp armonios, bine definit şi fără pic de strat adipos a devenit aproape un standard la modă. Mulţi cred că de felul în care arată poate depinde succesul în carieră sau în viaţa sentimentală. Cert este că tot mai multe persoane aleg să se ducă la sală. Din dorinţa ca rezultatele să apară în cel mai scurt timp, mulţi apelează la diferite substanţe care măresc masa musculară, fără a şti însă care sunt urmările.
Prof. dr. Ioan Drăgan, directorul Institutului Naţional de Medicină Sportivă (INMS), spune că aceste substanţe se împart în două categorii. O parte din ele sunt inofensive, producând efecte adverse doar dacă sunt luate în cantităţi mari. Celelalte, însă, pot provoca boli grave, ca diabetul, hipertensiunea sau impotenţa.
“Din prima categorie face parte creatina. Ea este “combustibilul contracţiei musculare”, este o proteină care se găseşte atât în corpul uman, cât şi în carnea de animal. 20 de grame de creatină pot fi procurate din consumul unui kilogram de carne de vită pe zi. De aceea, această substanţă este considerată ca fiind una naturală. Însă consumarea acesteia sub formă chimică este mult mai indicată pentru ficat. Creatina îi permite celui care o consumă să poată face un antrenament cu greutăţi mai mari şi, implicit, să-şi crească masa musculară mai repede. Totuşi, trebuie subliniat faptul că, fără un antrenament corespunzător şi o alimentaţie adecvată, creatina nu are nici un efect”, a spus medicul. Prof. dr. Ioan Drăgan a mai adăugat că, deşi nu există studii aprofundate, se pare că pot apărea şi efecte adverse.
Dacă sunt consumate doze mari de creatină timp îndelungat, există riscul ca ficatul şi rinichii să fie afectaţi. În plus, apar contracturi musculare. Prof. dr. Drăgan a precizat că, pe lângă creatină, există şi alte substanţe care ajută la dezvoltarea masei musculare fără să pună în pericol sănătatea individului. “Suplim