Avind ca miza principala desecretizarea arhivei CC al PCR, ce ar reprezenta un prim pas spre lustratie, inlaturarea din functia de director a lui Mihai Lungu a impartit breasla istoricilor in doua tabere.
Cinci istorici membri ai Academiei - Razvan Theodorescu, Dan Berindei, Dinu Giurescu, Cornelia Bodea si Stefan Stefanescu - au dat glas nemultumirii celor care se opun trecerii Arhivelor Nationale din subordinea Ministerului Internelor in cea a Ministerului Culturii printr-o scrisoare deschisa trimisa primului-ministru, iar acum contesta schimbarea directorului.
„In razboiul dintre democrati si liberali, premierul Tariceanu vrea sa-si aroge marele merit al desecretizarii arhivelor CC, folosindu-se insa de oameni nespecializati, care sa se preteze la toate jocurile”, acuza Razvan Theodorescu.
„Domnul Lungu, un profesionist desavirsit, a fost demis in timp ce era plecat pentru un doctorat la Craiova si inlocuit cu un tinar al carui singur merit este, dupa cum am auzit, ca a fost membru in Comisia Tismaneanu”, mai spune Theodorescu, referindu-se la Dorin Dobrincu, care spera ca prin acest protest se va impiedica macar trecerea Arhivelor la Cultura, „tinind cont ca doar
5% din fondul arhivistic are caracter cultural, restul fiind de natura administrativa”.
Propus, intr-adevar, de liberali pentru aceasta functie si numit de ministrul Cristian David, tinarul iesean, cercetator la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol”, se bucura insa de aprecierea lui Vladimir Tismaneanu, care l-a numit recent coordonator, alaturi de Cristian Vasile, al Comisiei consultative prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste.
„Numirea lui Dorin Dobrincu in fruntea Arhivelor Nationale este raspunsul la cererile insistente ale fortelor democrate din Romania de a se pune capat regimului de fortareata inchisa in care s-a desf