Bărbaţii timizi care evită contactul cu alţii au încă un motiv să iasă în lume mai des, deoarece un nou studiu arată că socializarea le-ar putea salva vieţile. O nouă cercetare arată că evitarea socială poate avea rezultate devastatoare asupra stării de sănătate şi duce la creşterea riscului de a suferi un atac de cord.
Studiul a fost efectuat pe un număr de peste 2.000 de bărbaţi din Statele Unite ale Americii şi a fost o continuare a unei cercetări anterioare care arăta că bărbaţii de tip A, care sunt adesea nerăbdători, competitivi şi perfecţionişti au un risc mai mare de boli cardiace.
Prima cercetare avertiza şi în privinţa categoriei de bărbaţi tip D, care îşi suprimă conştient trăirile şi sunt percepuţi ca fiind timizi şi îngrijoraţi, că ar avea unele riscuri. Participanţii incluşi în studiu au fost monitorizaţi o perioadă de peste 30 de ani.
Cei care au fost clasificaţi ca fiind mai degrabă ca evitând contactele sociale erau cu aproximativ 40 la sută mai predispuşi să moară dintr-o cauză cardiovasculară.
„Aceste rezultate sugerează posibilitatea că evitarea contactelor sociale poate creşte riscul decesului provocat de boli cardiovasculare”, susţin autorii studiului de la Universitatea Northwestern din Chicago.
Un alt studiu, britanic, a sugerat că metrosexualii, care au foarte mare grijă de aspectul lor fizic, fiind în pas cu moda şi făcând şi tratamente cosmetice, au nivele de stres mai scăzute şi sunt mai puţin predispuşi la infarct.
Cercetătorii de la Universitatea Glasgow, Marea Britanie, au descoperit că incidenţa bolilor coronariene era mai scăzută la bărbaţii care îşi exprimă sentimentele şi se percep ca fiind persoane sensibile comparativ cu cei care îşi stăpânesc foarte bine emoţiile. (L.S.)
Bărbaţii timizi care evită contactul cu alţii au încă un motiv să iasă în lume mai des, deoarece un nou studiu arată că