Diferentele de salarii dintre cele 15 tari ale Uniunii Europene si noile state membre se micsoreaza de la an la an, cele mai mari apropieri de nivel salarial fiind inregistrate in anii 2005 si 2006, potrivit raportului anual al institutului european EIRO (European Industrial Relations Observatory).
Romanii sunt devansati doar de letoni si estonieni in privinta maririlor de salarii agreate la nivel national in ultimii doi ani. Cu o crestere neta reala de 7,2% in 2006, Romania se afla inaintea Poloniei - 3,9%, Bulgariei - 3,1%, Cehiei - 2,4% si a Slovaciei - 2,3%.
Ungaria este una dintre putinele tari din UE in care salariile reale, ajustate la inflatie, au scazut in 2006 - cu 1,4%, alaturi de Slovenia, Germania, Olanda, Belgia si Spania.
Cresterile salariale se datoreaza atat aderari la Uniunea Europeana, cat si fluxului major de investitii straine din 2006 si accentuarii deficitului de personal calificat in majoritatea industriilor.
"Pentru pozitiile de middle si top management din mai multe industrii am ajuns sa ne apropiem si, uneori, chiar sa depasim nivelul salariilor din tarile din jur, cateodata si pe cele din Europa de Vest", spune Petre Ilie, consultant in cadrul firmei de resurse umane AIMS Human Capital, citat de Standard Business.
"Insa Romania ramane o tara atractiva pentru investitorii straini, diferentele salariale fiind inca sesizabile. Fapt confirmat de numarul inca destul de mare de astfel de companii straine care continua sa intre pe piata si care contribuie la cresterea cererii de profesionisti locali competenti", a explicat Petre Ilie
Diferentele de salarii dintre cele 15 tari ale Uniunii Europene si noile state membre se micsoreaza de la an la an, cele mai mari apropieri de nivel salarial fiind inregistrate in