Una dintre colectiile noii edituri Art si-a propus "sa nu rateze niciun premiu international". E firesc sa se cheme Laur. Prin urmare, veti afla carti recente sau relativ recente incununate cu unul dintre marile premii liteare din Statele Unite, Spania, Franta, Germania, s. a.m.d. Colectia este coordonata de Laura Albulescu. Au aparut: Ernst Junger - Albine de sticla (traducere din limba germana si prefata de Ion Roman), premiul Goethe, in 1982; William Styron - Alegerea Sofiei (traducere din limba engleza, prefata si note de Virgil Stanciu), premiul National Book Award, 1980; si cartile de mai jos:
Carlos Fuentes - Toate pisicile sunt negre. Traducere din limba spaniola de Andrei Ionescu. Premiul Cervantes in 1987. Este o piesa in trei acte, a carei tema o constituie istoria unei colonizari, iar locul desfasurarii este Mexicul antic. Prologul autorului ne introduce in misterele artei mexicane antice, simbolizate de sarpele impodobit cu pene ce se autodevoreaza: imaginea lui Quetzalcoatl, zeul care i-a creat pe oameni si care a fugit disperat dupa ce si-a vazut chipul in oglinda. Actiunea priveste infruntarea dintre doua lumi, in momentul intoarcerii lui Quetzalcoatl, intre imparatul poporului indigen Mocteuma, si Hernan Cortes, cel in care imparatul si indigenii il vad pe zeu si asupra caruia proiecteaza simbolul dorintei lor de eliberare.
Julien Gracq - Tarmul Syrtelor.
Traducere din franceza de Gellu Naum. Premiul Goncourt in 1951. Un roman a carui actiune se ascunde sub misterul spatiului, al timpului si al civilizatiilor. Aldo, un tanar aristocrat dezamagit in dragoste, hotaraste sa-si paraseasca orasul natal, in cautarea aventurii. Sarcina lui este de a supraveghea tarmurile Syrtelor, intr-o monotonie tulburata doar de prezenta printesei Vanessa de Aldobradi. Intr-o calatorie pe mare, Aldo se apropie periculos de mult de cetatea