Gastronomia, croazierele si boutique-hotelurile sunt simboluri ale unui trai "pe picior mare". Dar asta nu inseamna neaparat "la scara mare". Cea mai fina gastronomie se poate gusta si in noile bistrouri de lux din Paris, la preturi rezonabile si in spatii de marimea unei cofetarii de cartier. Croazierele se pot face si pe iahturi, nu neaparat pe vase de marimea unui oras, iar hotelurile nu trebuie sa fie metropole in sine. Dovada ca, mai nou, luxul se poate servi si in doze concentrate.
"Nu am fost inca la noile restaurante care au inventat termenul de "bistronomie", dar inteleg ca e un fel de 'pub' frantuzesc, cu mancare excelenta la preturi mici, in localuri intime si amuzante. Poate ca nu sunt un expert, dar nu asa ar trebui sa fie toate restaurantele?!", remarca cineva pe un forum numit "seriouseats".
Spiritul bistrourilor combinat cu indrazneala restaurantelor de gastronomie fina pare ceva firesc, dar ideea a fost pusa in practica abia de curand si acum face furori in Franta. Bistroul inseamna prin definitie bucatarie simpla, loc fara pretentii (una dintre posibilele origini ale termenului ar fi "bistraud", care inseamna intr-un dialect francez "servitor marunt"). Gastronomia se bazeaza, dimpotriva, pe gusturi fine si combinatii extravagante. Dar cine a zis ca nu le putem avea pe toate la un loc?
Tinerii chef-i au spart tiparele deschizand astfel de localuri de "bistronomie" (bistro de gastronomie), unde isi pot exersa talentul intr-un mediu mai relaxat decat cel al restaurantelor de top, mult prea incrancenate in lupta pentru o stea Michelin, ca sa mai aiba si o atmosfera placuta.
Presiunea in mediile "inalte" e intr-adevar foarte mare. Taillevent, restaurantul parizian care si-a mentinut cele 3 stele cel mai mult (34 de ani), a piedut una in februarie anul acesta, din cauza "variatiilor calitatii".
Un chef intr-o situatie sim